Ha ebből többet eszel, tovább élhetsz
Egyre több élelmiszerről tudjuk, hogy mit tartalmaz, és mi mindenre hasznos a szervezetünk számára. A kutatók újabb eredményekre bukkantak. Nézzük pontosan mely étel esetében!

Ma már tudjuk, hogy azok, akik többet esznek gyümölcsöt és zöldséget az jó az egészségükre, de egy új tanulmány azt mutatja, hogy ha még többet eszünk belőlük, az megakadályozhat évente több millió halálesetet.
Az International Journal of Epidemiology jelentésben megjelent, hogy a londoni Imperial College kutatói 95 meta-analízist végeztek el és tekintették át az eredményeket, a gyümölcs- és zöldségfogyasztással kapcsolatban. Úgy becsülik, hogy globálisan 7,8 millió korai halálozást lehetne elkerülni évente, ha az emberek 10 adag gyümölcsöt és zöldséget ennének naponta.
A kutatók 10 részletben 800 gramm gyümölcsöt és zöldséget javasolnak egy nap. Egy közepes alma körülbelül 182 gramm.
Aki sok zöldséget és gyümölcsöt eszik, annál sokkal kevesebb a kockázata a korai halálnak, a szívbetegségeknek és a ráknak. De a kutatók becslése szerint, azok az emberek, akik 10 adagot esznek naponta, 24% -kal alacsonyabb lenne a szívbetegségek kockázata, 33% -kal alacsonyabb a stroke kockázata, 28% -kal alacsonyabb a kardiovaszkuláris betegség, 13% -kal alacsonyabb a rák kialakulásának kockázata, és 31% -kal a korai halál kockázata, azokhoz képest, akik nem esznek gyümölcsöt vagy zöldséget.
Gyümölcsök és zöldségek, amelyek esetében kisebb a szívproblémák kockázatának kialakulása, például az alma, a citrusfélék, és a leveles zöldségek, mint a spenót. Más keresztes virágú zöldségek, mint a brokkoli és a kelbimbó, valamint a paprika és a zöldbab estében potenciálisan alacsonyabb a rák kockázata.
A kutatók nem mutattak rá miért vezet kevesebb halálesethez a magasabb adag gyümölcs- és zöldségfogyasztás, de néhány alapvető tápanyag is javíthatja a szervezet egészségét. "A gyümölcsnél és zöldségnél már kimutatták, hogy csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, és hogy növelik egészségügyileg a vérerek és az immunrendszer állapotát", mondta a tanulmány szerzője Dagfinn Aune az Imperial College London School of Public Health egy nyilatkozatában . "Ez a tápanyagok bonyolult hálózatától lehet. Például bennük sok antioxidánst találhatunk, ami csökkentheti a DNS-károsodást és a rák kockázatának csökkenését eredményezi."
