9 tény, amiért egyél uborkát
Az uborka 95%-a víz, amely azt jelenti, hogy kalóriatartalma igen alacsony. Lássuk miért is szuperzöldség még az uborka!
- Támogatja az agyműködést
Az uborka egy úgynevezett fizetin nevű gyulladás gátlót tartalmaz, amely úgy tűnik, hogy fontos szerepet játszik az agy egészségénél. Amellett, hogy javítja a memóriát, védi a kor előrehaladtával csökkenő idegsejteket, kutatások bizonyították be, hogy az Alzheimer-kórban szenvedőknél a fizetin megakadályozza a memória és a tanulási károsodásokat.
- Csökkenti a rák kockázatát
Kutatások bizonyítják, hogy az uborka olyan polifenolokat tartalmaz, amely segíthet csökkenteni a méh-, emlő-, petefészek-, és a prosztatarák kockázatát.
- Gyulladáscsökkentő
Az uborka segíthet a meghűléses megbetegedésekkel szemben, illetve a kísérletek is arra mutatnak, hogy az uborkakivonat segít csökkenteni a nem kívánt gyulladást, részben azáltal, hogy meggátolja a gyulladáskeltő enzimek aktivitását.
- Felfrissíti a leheletet
Ha egy szelet uborkát a szájpadlásunkra teszünk, és kicsit ott tartjuk, segíthet a szájszag kezelésében, és megölni a szájban lévő baktériumokat.
- Segít kezelni a stresszt
Az uborka többféle B-vitamint tartalmaz, többek között B1-, B5, és B7-vitamint is. Ismert tény, hogy a B-vitamin segít enyhíteni a szorongás, és a stressz tüneteit is.
- Támogatja az emésztést
Az egészséges emésztéshez két alapvető elem szükséges: a víz és a rost. Mindkét elem megtalálható az uborkában, így felgyorsítja az emésztési folyamatokat. Az uborka nem csak az emésztést segíti, hanem a reflux és a gyomorégési tüntetek enyhítésére is alkalmas. A benne található nagy vízmennyiség, elnyomhatja a gyomorsav által okozott tüneteket, hiszen ideiglenesen helyreállítja a gyomrunk pH-értékét.
- Fenntartja az ideális testsúlyt
Az uborka nagyon alacsony kalóriatartalma miatt bátran fogyasztható diétában is. A benne található rostok pedig feloldják a belekben lerakódott salakanyagokat, amely által szervezetünk emésztése felgyorsul, és ez segíti a fogyást.
- Megvédi a szív egészségét
Az uborka káliumot tartalmaz, amely segít a vérnyomás megfelelő szinten tartásához, és a szív egészséges működéséhez. A kálium egyaránt létfontosságú a szervezet megfelelő működéséhez kívül-belül.
- Nyugtatja a bőrt
Az uborka hasznos a különböző bőrirritációk kezelésére, mert gyulladás gátló tulajdonságokkal rendelkezik. E tulajdonsága miatt népszerű a szem alatti ráncok, a leégés, és a narancsbőr kezelésére is.
