Allergia vagy intolerancia?

Sokszor leszel kiütéses bizonyos ételek után? Vagy sokszor puffadsz? Nézzük, ilyen esetben mi lehet a háttérben. 

Sokan érzékenyek bizonyos élelmiszerekre, például a dióra, kagylóra és a glutén tartalmú gabonafélékre. Az étel utáni reakciók lehetnek gyomorpanaszok, bőrkiütés és légzési problémák. Néhány tünet életveszélyes is lehet.
Ha a bizonyos élelmiszerek ilyen reakciókat vált ki szervezetünkből az általában allergia vagy intolerancia. Bár van bizonyíték arra, hogy mindkettő manapság sok embert érint, ezért fontos, hogy megértsük a különbséget a különböző élelmiszerek utáni reakciók között, és elkerüljük az öndiagnosztizálást. 
Ha valamely étel tünetet okozott menjünk el orvoshoz, mivel az orvosi diagnózis elengedhetetlen. Keressünk fel allergia specialistát vagy gasztroenterológust a megfelelő tesztelés érdekében, és a tünetektől függően.
 Az étel-intolerancia és az élelmiszer-allergia közötti különbség megértése egy nagyon fontos lépés a diagnózis felé, mivel ez határozza meg a legjobb megközelítést a probléma kezeléséhez. Lényegében, az élelmiszer-allergiát úgy definiáljuk, mint egy immunválaszt, míg az élelmiszer-intolerancia egy kémiai reakció.


Ételallergia
Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója egy adott összetevő hatására, ami az adott élelmiszerben található - általában fehérje. Más szóval, az immunrendszer tévesen azonosítja az élelmiszert vagy anyagot.
Amikor az immunrendszer reakcióba lép, immunglobulin E (IgE) antitestek szabadulnak fel, amiket a szervezetünk a környezetben lévő anyagok vagy allergének ellen termel, amelyek egyébként ártalmatlanok - pollen, házi por, állati szőr és speciális élelmiszerek (fehérjék). 
Az ételallergia változik az életkorral, de leggyakrabban a csecsemők és gyermekek körében, általában az első 12 hónapban.
A leggyakoribb tünet az atópiás ekcéma, ami egy erősen viszkető krónikus bőrkiütés. Egyéb reakció lehet a csalánkiütés, a gyomorgörcs és a hányinger. Egyes reakciók életveszélyes tüneteket produkálhatnak, például szöveti duzzanatot, nehézlégzést vagy ájulást, melyek sürgősségi ellátást igényelnek.
A leggyakoribb ételallergia a tojás, tej, földimogyoró, a diófélék és a tenger gyümölcseire terjed ki. A búza és a szója is okozhat allergiát, de kevésbé súlyos. A legtöbb gyermek esetében a tojás, a tej, a dió és a tenger gyümölcsei okozhatnak allergiát, azonban gyakran felnőtt korban megmarad az allergia. 

Étel-intolerancia
Az étel-intolerancia nem jár egyáltalán immunrendszeri tünettel. Ezeket a tüneteket különböző természetes élelmiszerek vegyi vagy adalékanyaga váltja ki, ami irritálja az idegrendszert. A tünetek változóak lehetnek; azonban a leggyakoribb a visszatérő csalánkiütés, duzzanat, gyomor és bél irritáció, fejfájás. Néhány ember úgy érzi rosszkedvű vagy influenzaszerű tüneteket tapasztal.
Az étel-intolerancia tünetei rendszerint kapcsolódnak az elfogyasztott élelem mennyiségéhez. Lehet, hogy nem fog előfordulni bizonyos mennyiségű ételnél, ami később elérheti viszont a "vegyi küszöböt".
Különböző élelmiszerek tartalmazhatnak azonos kémiai anyagokat, ami miatt az intolerancia mutatkozhat, de csak kis mennyiségben. Ezek a kémiai anyagok idővel felhalmozódhatnak a szervezetben, és a küszöbérték túllépése végül reakciót okozhat. Általában az utolsó elfogyasztott étel okolható a reakció miatt, de általában számos élelmiszerben a kombinációja okozza a tüneteket.

Természetes vs. kémiai

A közhiedelemmel ellentétben, hogy csak a "mesterséges" élelmiszer válthat ki reakciókat vagy intoleranciát, sok természetes élelmiszer-összetevője is lehet kiváltó ok. A természetes anyagok közül a legnagyobb valószínűséggel a szalicilátok, aminok és glutamát - például nátrium-glutamát (MSG) - okoznak reakciókat.
Sok ételhez élelmiszer-adalékanyagokat adunk, hogy fokozzuk az ízét, és az élelmiszerek eltarthatóságát. A tested nem tudja megmondani a különbséget a természetes élelmiszerek vegyi és a mesterséges élelmiszerek vegyi anyagai között. 

Lisztérzékenység
A cöliákia immunreakciót vált ki a gluténra, és az olyan fehérjékre, amely bizonyos gabonafélékben található, pl. búza, árpa és rozs. A cöliákia ronthatja a tápanyagok felszívódását.
A tünetek közé tartozik: szájüregi fekélyek, fáradtság, puffadás, görcsök, hasmenés és bőrkiütés. Vannak, akiknél egyáltalán nincsenek tünetek, míg másoknál romlanak az egészségügyi feltételek, és felléphet tápanyaghiány, vérszegénység és a csontritkulás.
A vérvizsgálatokat antitestek kimutatására alkalmazzák, illetve szoktak végezni egy endoszkópos és egy vékonybél-biopsziát is, a pontos diagnózis miatt. Ahhoz azonban, hogy ezek a vizsgálatok megbízhatóak legyenek rendszeresen glutént kell tartalmaznia diétánknak, így lesz biztos az eredmény. 
A gluténérzékenység/lisztérzékenység/cöliákia kezelésére jelenleg csak az egész életen át tartó glutén elkerülése hatásos.

Irritábilis bél szindróma (IBS)
IBS egy gyakori állapot, amelyek gasztrointesztinális tünetek. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a alhasi fájdalom, puffadás, a szél, a hasmenés és a székrekedés.
Számos élelmiszerrel hozták összefüggésbe az IBS-t, beleértve a zsíros ételekkel, az alkohollal és a koffeinnel. 
Egy friss újságcikk adjunktusa Dr. Sue Shepherd azt mondja, hogy bizonyos emberek erjedést tapasztalnak a belekben, ami puffadással jár. Az IBS tünetei javulhatnak bizonyos élelmiszerek csökkentésével vagy elkerülésével, amiben magas az oligoszacharid szám. Ilyenek például a búza, a rozs, a tehéntej, alma, körte, csonthéjasok, görögdinnye, káposzta, brokkoli, hagyma, gomba és a hüvelyesek. 

Megfelelő étrenddel megszüntethetőek a panaszok
Az allergiával ellentétben, az étel-intoleranciára nincsenek bőr vagy vérvizsgálatok, amelyek segíthetnek diagnosztizálni. Ugyancsak nem lehet megmondani egy beteg tüneteiről, mely vegyi anyagokra érzékeny. Élelmiszer-intoleranciát általában az eliminációs diétán keresztül diagnosztizálják, amelyet egy alacsony kémiai anyagos diéta követ egy ideig, hogy lehetővé tegyék a tünetek csökkentését.
Ezért fontos, hogy vizsgáltassuk ki magunkat, amennyiben puffadás vagy egyéb tünet jelentkezik étkezés után, mivel lehetséges, hogy egy enyhe intolerancia vagy teljes értékű allergia. 

© 2017 EgészségBlog. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el