5 ok amiért fogyasszunk gránátalmát
A gránátalmához ma már szinte bárhol hozzájuthatunk. Ez a finom piros gyümölcs tele van antioxidánssal és vitaminnal, így nagyon jó hatással van a szervezetünkre. Nézzük mik is ezek!
- Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását
Néhány kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gránátalma fogyasztásával hatékonyan lehet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős kockázati tényezőket például e gyümölcs levével csökkenthető az LDL koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabad gyökök kialakulása. A kutatás keretében a kísérletek lefolytatása után a napi gránátalmalé fogyasztás 90%-al csökkentette e betegségek kialakulásának esélyét.
- Segít a rák megelőzésében
A gránátalma magja gazdag fitokemikáliákban, amik jótékony hatással vannak az egész szervezetre. A gránátalma egyik ilyen anyaga a polifenol, amely olyan erős antioxidánsokat tartalmaznak, hogy a polifenolok javíthatják az egészséges sejtek túlélését, valamit a rákos sejtek halálát is képesek előidézni, ezenfelül megakadályozzák a tumorok növekedését és átterjedését.
- Fedezi a szervezet C-, és K-vitamin tartalmát
A gránátalma kiváló forrása a C-vitaminnak, hiszen 100 grammjában 10,2 mg-ot találunk benne, ami 17%-a a napi ajánlott bevitelnek. K-vitaminból még ennél is többet találunk benne, 100 grammban 16mg-ot, amely 20%-át fedezi a napi K-vitamin szükségletünknek. A gránátalmában található C-vitamin segíti a szervezet ellenálló képességét, hozzájárul az egészséges fogínyhez, gyorsítja a sebgyógyulást, és segíti a kollagén és elasztin termelését. A K-vitamin fontos az erős és egészséges csontok fenntartásához, valamint a megfelelő véralvadáshoz is.
- Szembeszáll a klimaxszal
A gránátalmában megtalálható ösztron, amely az ösztrogénhoz hasonló, így segít a változókori időszakban, illetve a csontritkulás ellen is ajánlott. Amerikai kutatók bizonyították, hogy bizony a gránátalma kivonat lassítja a porckárosodást.
- Vírusok és baktériumok ellen
Vizsgálatok bizonyították, hogy a gránátalma hatékony a vírusokkal, baktériumokkal és a parazitákkal szemben is. Ez az egyetlen gyümölcs, amely képes megszüntetni a bélrendszerben a candida fertőzést, mivel megakadályozza a gombák, baktériumok terjedését, és szaporodását is.
