10 függőséget okozó élelmiszer
Ezek az élelmiszerek valóban addiktív táplálékok, amelyek fogyasztásánál nehéz megállni, hogy ne faljuk be az egész adagot. Ezeket szedtük most össze, és elmondjuk, hogyan lehet kiiktatni őket.

Ez nem a képzelet. Vannak olyan ételek, amelyeknél falási rohamot és örömöt érzel már az első harapásnál, illetve nagyon nehéz megállni, hogy ne együnk belőlük többet. Ez azért van, mert a megtervezett megfelelő finomított szénhidrátok kombinációjával, - mint a fehér liszt, cukor és hozzáadott zsír - a szervezetünk egy nagy glikémiás terhelést kap és a vércukorszintünk is megemelkedik, amely az agy jutalmazó központjában kiváltja a még többet akarást. Egy nemrégiben készült tanulmányban, Nicole Avena élelmiszer-függőség kutató, kifejtette, hogy melyek a leginkább függőséget okozó élelmiszerek. Nem meglepő, hogy a magasan feldolgozott, több cukrot és zsírt tartalmazó élelmiszerek vezetik a listát. Ezek az ételek jóval kevesebb rostot tartalmaznak, amelyek lassítják az emésztést.
Pizza
"Minél több feldolgozott pizzát eszünk, annál rosszabb," mondja Avena. "Próbálj meg olyan pizzát enni, amely friss alapanyagokból és kevés sajtból áll, mert a sajt magasan feldolgozott. Próbálj meg teljes kiőrlésű lisztből, vagy más diétás lisztből készült pizzát enni. Ha otthon készíted, akkor keress egészségesebb recepteket, mint például a karfiol-, vagy tonhal-alapú pizza. "Az e fajta pizzák is ugyanolyan finomak, mintha rendelnél."
Csokoládé
Hogy csökkentsük a mértéktelen csokolédéfogyasztást, válasszunk étcsokit, mivel minnél sötétebb (magasabb a kakótartalma), annál jobb. "A tej csokoládé sok zsírt tartalmaz , így próbáljunk sötétebb a csokoládét enni," mondja. "Lehet, hogy keserű lesz először, de egy idő után, módusul az ízlésünk, és már a tej csokolédét lesz számunkra túl édes."
Keksz
"A cookie-kat, ízesített kekszeket, mint az Oreo vagy a Pilóta, megpróbálják elkerülni", mondja Avena, megjegyezve, hogy nehéz olyan kekszet találni, amely nem tartalmaz addiktív összetevőket. A legjobb, ha magunknak sütünk, mert akkor a hozzávalókat ellenőrízhetjük, és a cukrot is lecserélhetjük más édesítőre, mondja. Ezek a fajta kekszek sokkal egészségesebbek lesznek, ha zabliszttel készítjük, rakunk bele étcsokoládét vagy diót.
Burgonyaszirom
Nem meglepő, hogy a listán van. A chips, valamint más ropogós snack ételek, mint a ropi, erősen feldolgozott élelmiszerek. Sósak és könnyűek, így a rohanós hétköznapoknál is jól jöhet, de nem igazán tölti majd fel a szervezetet, így csak folyamatosan eszi őket. Keressünk egy alacsonyabb sótartalmú, egészségesebb rágcsálni valót, amely nem gátolja meg a fogyást (például kölesgolyó).
Jégkrém
Jégkrém
A jégkrémnél a kis adagban van a kulcs, azonban általában többet vásárolunk, mint amennyit megennénk. - mondja Avena. "Azt javaslom, hogy ne vásároljunk otthonra fagylaltot, hanem inkább menjünk el fagylaltozóba és ott vegyünk egy adagot. Így fel kell öltöznünk, és beülni a kocsiba, ha megkívánjuk a fagyit, nem pedig csak ki kell mennünk érte a konyhába, és elővenni a fagyasztóból. "Még jobb, hogyha elkészítjük otthon a saját egészséges fagyasztott alternatívánkat: például tejtermékek-mentes banán-csokoládé fagylalt, amely a krémszerű állagát a kevert fagyasztott banántól kapja."
Torta
A tortával nem kell mindennap megküzdenünk, hogy együnk-e vagy ne. Azonban ha egy szülinapi buliban vagyunk, sokszor nem akarjuk megsérteni az ünnepeltet és ezért kérünk egy szeletet. Amennyiben mi ajándékozunk valakinek tortát, inkább süssük meg otthon olyan összetevőkből, ami nincs tele finomított szénhidrátokkal.
Sült krumpli
A gyorséttermi sült krumpli mindig függőséget okoz, és ez a lényeg. Mert a gyorséttermi hasábburgonyát olyan összetevőkből készítik, amelyek feldolgozott alapanyagok, és az agyunk arra késztet, hogy még többet együnk belőle. Egyes sült krumplik alig tartalmaznak burgonyát, amely csak még jobban fokozza ezt a "túlevés hatást". Azonban a sült krumplit is készíthetjük egészségesebb verzióban. "Süssünk inkább otthon édesburgonyából hasábburgonyát, akár sütőben vagy kókuszolajban kisütve, sokkal jobban járunk, mivel csak 153 kalóriát tartalmaz adagonként." - mondja Avena.
Sajtburger
Egyes regionális gyorséttermek zsákszámnyi sajtburgert értékesítenek nap mint nap, amik telített zsírban gazdag élelmiszerek, és függőséget is okoznak. "Nem arról a hamburgerről beszélek, amit egy Steakhouse-ban vagy egy szép étteremben fogyasztunk el. "mondja. "Azonban még mindig az otthon készített hamburger a legjobb. Ha tudod, edd a hamburgerhúst zsemle nélkül, mivel ez a legjobb megoldás az egészséges helyettesítésre. Így könnyebben megszabadulunk a sokkal több feldolgozott élelmiszertől. "A túl sok hamburger evés nem csak szélesíti a derékbőséget; hanem a nehéz vörös hús megnöveli a végbélrák, a veseelégtelenség, a 2-es típusú cukorbetegség és más egészségügyi feltételek kockázatát. Próbáld ki a pulyka-, vagy a lazacburgert.
Reggeli müzli
A fő bűnös itt a cukor, különösen, ha ez kombinálva van egy alacsony rost-tartalmú pehellyel. "Figyeld a címkéket," mondja Avena. Az Environmental Working Group, amely a közelmúltban rangsorolt 1556 gabonafélét cukortartalom alapján, azt ajánlja, hogy ne figyeljük a márkát, mivel a nagyobb cégek müzlijeiben adagonként 4 gramm cukor található. 2018-ban az új Nutrition Facts címke felsorolja milyen mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaz az élelmiszer, valamint belőle mennyi a százalékos napi érték, ami megkönnyíti, hogy kiszűrjük a függőséget okozó összetevőket.
Sült csirke
Ez a bepanírozott sült csirke, aminél nehéz abbahagyni az evést. Ez a ropogós, zsíros, sós, rántott csirke, amely szintén nem túl egészséges. "Próbáld meg úgy enni", mondja Avena. - "hogy vedd le a sült részét (legalábbis az első darabnál), hogy elkerüld a nagy mennyiségű fogyasztást." Érdemes otthon elkészített verziót is kipróbálni, amelyet diétás liszttel és csökkentett-szénhidráttartalmú panírral készítjük el.
